Awards voor Goede Praktijken
Jury 2014-2015
IT BEDRIJF SCHUBERG PHILIS WINT EUROPESE PRIJS
Schuberg Philis heeft als eerste IT-bedrijf een European Good Practice Award voor werkstressreductie gewonnen. Op 27 april nam deze Nederlandse onderneming de prijs in ontvangst in de Letse hoofdstad Riga. Schuberg Philis won deze Europese prijs omdat de onderneming laat zien dat hoge eisen stellen aan collega’s en hoge werkdruk niet hoeven te leiden tot werkstress.
____________________________________________________________________________
DE GOEDE PRAKTIJKEN COMPETITIE ‘GEZOND WERK IS WERK ZONDER STRESS!'
Food Connect, Schuberg Philis en Arbouw winnaars van de Goede Praktijken Competitie 2014
Tijdens de start van de Check je Werkstress Week zijn de winnaars van de Goede Praktijken Competitie bekend gemaakt. De winnaars Food Connect en Schuberg Philis vielen bij de vakjury op door hun aandacht voor het voorkomen van werkstress vanuit de genen van hun bedrijf: de bedrijfscultuur. De publieksprijs werd door Minister Asscher uitgereikt aan Arbouw.
Op 27-28 april 2015 worden de EU Good Practice Awards uitgereikt in de Letse hoofdstad Riga.
___________________________________________________________________________
Informatie over de competitie en werkwijze
Meestrijden om de awards voor goede praktijken is een uitstekende manier om deel te nemen aan de campagne. Ook kan de competitie een belangrijke bron van motivatie zijn om uw werkplek veiliger en gezonder te maken.
De awards worden toegekend voor in het oog springende en innoverende bijdragen aan de aanpak van werkdruk en werkstress. Ze zijn bedoeld om de voordelen van de toepassing van goede praktijken op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk te laten zien. De awards voor goede praktijken 2014-2015 vestigen de aandacht op díe goede voorbeelden van bedrijven of organisaties die actief en vanuit een participatieve benadering stress en psychosociale risico's op het werk aanpakken.
Wie mogen deelnemen?
- individuele bedrijven;
- bedrijven of organisaties in de toeleveringsketen van producten, apparatuur of personeel;
- leveranciers van trainingen en de onderwijsgemeenschap;
- werkgeversorganisaties, brancheorganisaties, vakbonden en NGO’s;
- regionale of lokale diensten voor preventie op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, verzekeringsdienstverleners en andere intermediaire organisaties;
- campagnepartners.
Heeft u een goed voorbeeld uit de praktijk?
De jury gaat op zoek naar de beste voorbeelden van bedrijven of organisaties werkdruk, agressie en geweld, pesten, discriminatie en stress op het werk op een goede manier in kaart hebben gebracht en succesvol hebben weten uit te bannen of terug te dringen op de werkplek.
Inzendingen moeten het volgende aantonen:
- een doeltreffende aanpak die de verwezenlijking van het campagnethema bevordert en waarin de werknemers participeren;
- succesvolle maatregelen en aantoonbare resultaten met betrekking tot de verbetering van de veiligheid en gezondheid op het werk;
- de overdraagbaarheid en duurzaamheid van maatregelen.
Wat kan een organisatie winnen?
- Vakjuryprijs: € 2.000,- euro en mogelijke nominatie plus ticket voor de Europese Award uitreiking in Letland in het voorjaar van 2015.
De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van SZW, Sociale Partners en deskundigen op het gebied van PSA, beoordelen de inzendingen aan de hand van een aantal criteria. Onder de inzendingen wijst de jury een prijs toe aan een bedrijf met minder dan 100 werknemers, en een aan een groter bedrijf.
Namen van de vakjury:
Dhr. A. Marcet, Ministerie SZW
Dhr. P. Schuurmann, Ministerie SZW
Mevr. S. Baljeu, CNV
Dhr. M. van Mierlo, VNO-NCW/MKB-Nederland
Mevr. M. Engelen, Panteia
Dhr. W. van Rhenen, Nyenrode Business Universiteit
Mevr. N. Wiezer, TNO
Dhr. J. de Lange, NL-Focal Point (voorzitter)
- Daarnaast maakt u ook kans op de publieksprijs twv €2.000, en levert deelname aan de Goede Praktijken Competitie u twee jaar lang aandacht en erkenning op tijdens de campagne ‘Herken de druppel: check je werkstress’ van het Nederland Focal Point en het ministerie van SZW.
De procedure
De Goede Praktijken Competitie loopt in twee fasen: De inzendingen worden eerst, als zijnde Europese voorrondes, op nationaal niveau beoordeeld. De winnaars hiervan nemen deel aan de Europese Awards.
Nederlandse Goede Praktijken
De Goede Praktijken Competitie staat open voor zowel individuele bedrijven en organisaties, als voor dienstverleners, brancheorganisaties, verzekeraars en andere intermediaire organisaties. U vindt de voorwaarden voor deelname hier. Inzendingen die aan de voorwaarden voldoen, worden via de campagne-website en Facebook bekend gemaakt.
De inzending is gesloten op 15 september 2014.
Europese Awards
De Goede Praktijken die door de jury als winnaars beoordeeld zijn dingen mee naar de Europese Awards van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk Een Europese jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de vier belangengroepen (regering, werkgevers, werknemers en de Europese Commissie) in de raad van bestuur van EU-OSHA en een deskundige uit het veld, selecteert uit de nationale inzendingen de prijswinnaars en een klein aantal ‘aanbevolen’ voorbeelden. Tijdens de award ceremonie In het voorjaar van 2015 worden de awards uitgereikt.
Vragen?
Neem contact op met:
Marloes van der Klauw
E-mail: nederland_fop@osha.europa.eu
De competitie promoten? Download hier een banner.
Zie ook: